Project

GEWOON VRIENDEN

Telefilm NPO 3

Client

Nuts & Bolts Films

Year

2018

Our Services

  • Editing
  • Visual Effects
  • Grading
  • Deliveries

TRAILER

THE STORY

DUTCH

Gewoon vrienden vertelt het verhaal van Joris en Yad, twee jongens van in de twintig die hopeloos verliefd op elkaar worden. Hun verleden en uitgesproken moeders staan hun liefdesgeluk alleen in de weg. Zegeviert de liefde uiteindelijk, of is het beter als ze gewoon vrienden blijven?

Joris
Acteur Josha Stradowski ken je wellicht al van de serie Spangas. In de tv-film Gewoon vrienden speelt hij Joris, een spierbundel met een motor. Achter zijn stoere uiterlijk schuilt een klein hart en verdrietig verhaal. Toen hij nog maar elf jaar was, overleed zijn vader. Met zijn moeder Simone heeft hij sindsdien een moeilijke relatie. Zij is verslaafd geraakt aan plastische chirurgie. 

Yad
Yad, gespeeld door de Syrisch-Nederlandse acteur en theater- en documentairemaker Majd Mardo, is net gestopt met zijn studie geneeskunde in Amsterdam en woont weer bij zijn ouders. Hij had een bewogen tijd in de Nederlandse hoofdstad, waar hij vooral druk was met drugs gebruiken in plaats van studeren. Tot hij een nieuwe studie heeft gevonden, klust hij bij als thuishulp.

Jeanny Arean
De wegen van de jongens kruizen elkaar bij Joris' oma, gespeeld door actrice en cabaretière Jeanny Arean (75) - die met Gewoon vrienden voor het eerst sinds járen weer een hoofdrol speelt in een speelfilm. Yad is haar thuishulp, en valt als een blok voor de knappe Joris als hij bij oma Ans op bezoek komt. Die vonk is wederzijds en de twee lijken voor elkaar gemaakt. Maar zowel Joris als Yad moeten eerst dealen met hun problemen uit het verleden en moeders, voordat ze echt voor elkaar kunnen gaan.

Scenarist Henk Burger had een bewust doel met Gewoon vrienden: een gayfilm maken waarin homoseksualiteit niet de problematiek is, maar juist zaken daaromheen. Dat is volgens critici goed gelukt. Saillant detail: zowel Josha Stradowski als Majd Mardo zijn allebei niet homoseksueel. Of het dan niet moeilijk was om verliefd te spelen, en bijna naakt-scènes met een man te draaien? "Ik heb er geen moeite mee gehad", vertelt Josha in een interview. "Het klikte goed tussen Majd en mij. Ik denk dat je dat ook wel ziet in de film."

Telefilm 2018

kijkwijzer 6 jaar

GRADED STILLS

GRADED STILLS

GRADED STILLS